Grapes

Grapes
Ampurdàn

Ampurdàn






Ampurdàn-Costa Brava.

Oppervlakte: 2500 ha. 

Alleen rode, rosé en witte wijn. 

Alleen wijnen uit de gedefinieerde gebieden in de provincie  Gerona tussen  Port Bou, Rosas, Figueras en La Junquera.

Druivensoorten: Cabernet Savignon, Merlot, Syran, Criança,  Samsó, Macabeau, Xarel-Lo,

Chardonnay, Carmatxa Blanco,  Ull De Liebre (Tempranillo) -Max. productie 50 hl. per ha.

Grond:
Kalkrijke, bruine, klei en zand vermengd met graniet.


Grond

Kalkrijke, bruine, klei en zand vermengd met graniet.

Klimaat

Mediterraan klimaat met veel zon, beïnvloed door de Tramontana,

een harde noordenwind.
De jaarlijkse hoeveelheid regen ligt tussen de 525 mm en 575 mm
De wijngaarden zijn geplant tot op een hoogte van maximaal 260 m.


Cabernet Savignon

Cabernet Savignon








Een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. 
Het sap is zeer aromatisch. In een typische Cabernet Sauvignon ruikt en proeft u naast zwarte bessen ook groene paprika, pure chocolade en munt. 
In de geur speciaal viooltjes, cederhout (sigarenkistjes) en potloodslijpsel. 
De druif heeft één van de hoogste pit-vruchtvlees verhoudingen: 1 op 12. 
Pitten zijn, naast de schil, de belangrijkste tanninebron van wijn.
Door zijn tannine is deze druif zeer geschikt om op eikenhouten vaten te rijpen. 
Dat maakt de stroeve tannine zacht en soepel. 
Als deze druif in een te koel klimaat groeit nijgen de wijnen naar onrijpheid en zijn wat dun. 
Een te warm klimaat maakt de wijn wat vlak en geeft een indruk van gestoofd fruit in de geur en smaak


Merlot

Merlot







Een productieve, vroeg rijpe, fruitige donkerblauwe druivensoort. 
Het sap is weelderig, fruitig en kan zwoel bijna zoet zijn.
In de merlot ruikt en proeft u kersen, bessen en pruimen. 
Maar ook kunt u rozen ruiken en potloodslijpsel. 
De druif heeft een niet al te dikke schil, een relatief hoog suikergehalte en is in potentie erg productief. 
De merlot bloeit vroeg in het voorjaar en is dan blootgesteld aan de gevaren van nachtvorst. 
Als de productie te hoog wordt, worden de wijnen dun en licht. 
Merlot komt in Bordeaux tot nu toe het best tot zijn recht. 
De druif wordt vaak gebruikt om in een blend de strengheid van de cabernet sauvignon te verzachten


Chardonnay

Chardonnay













De beroemde, zeer productieve en vroeg rijpe druivensoort voor witte wijn. Loopt ook vroeg uit en is daarom gevoelig voor voorjaarsvorst. De naam is bijna synoniem voor witte wijn. Deze varieteit vinden we overal ter wereld, zij past zich dan ook gemakkelijk aan aan de omstandigheden. De meeste chardonnays zijn gerijpt of gefermenteerd en gerijpt op eiken. Daardoor is in de smaak van de chardonnay veelvuldig de smaak van eiken gemengd. 
In chardonnay is verder te proeven en ruiken: perzik, ananas, meloen, boter, geroosterd brood en noten. 


Cariñena (Samsó)

Cariñena (Samsó)










Samso is de Catelaanse naam voor Cariñena, in het Frans Carignan. 

Een bijzonder productieve druivensoort voor rode wijn die laat uitkomt en daarom zelden last heeft van schade door vorst.
Deze soort rijpt ook laat en kan derhalve goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat.
De wijnen ervan zijn nogal rijk aan tannine en hebben vrij veel zuur.
De keur is diep. Deze druivensoort wordt meestal gebruikt in blends.
In Spanje (Cariñena, Mazuelo) is hij in volume de derde druivensoort.


Macabeo

Macabeo









In Spanje is de Macabeo een belangrijke druivensoort voor witte wijn. 
De wijnen zijn hoog in zuurgehalte en hebben een geur van bloemen. 
Zij verliezen hun smaak en fruitige karakter relatief gemakkelijk
en zijn op hun best wanneer zij jong gedronken worden.


Syran

Syran







Een zeer sterke druivensoort voor rode wijn en kruidige rosé. 
De wijnen van de syrah hebben een hoog tannine-gehalte, zonder stroef te zijn. 
Ze ruiken en smaken naar blauw fruit zoals bosbessen en bramen, met een sterk gekruide toon van vers gemalen peper en andere kruiden. 


Garnacha

Garnacha







Een sterke druivensoort voor rode wijn, die goed tegen extreme hitte kan. 

De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren. 
De rode wijnen van de Garnacha kunnen wat weinig kleur hebben. 
De druif rijpt lang en kan zo een zeer hoog suikerniveau ontwikkelen. 
De wijnen van de Garnacha kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen en wat peper zijn te ontdekken. 
De Garnacha is in Spanje’s enorme wijnbouwareaal de meest aangeplante donkere wijnstok. 


Tempranillo

Tempranillo









Een typisch Spaanse druivensoort voor rode wijn, die vroeg rijp is (de naam Tempranillo betekent dan ook ‘vroeg’). 
De Tempranillo heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol
en die lang bewaard kan worden zonder kleur te verliezen. 
De wijn heeft een fruitige smaak en geur, met weinig zuur en sommige wijnen hebben iets van specerijen en rood fruit.
Synonymen: Aragones, Tinto fino, Tinto del país, Tinta de Toro, Tinto de Madrid, Tinta Roriz, Ull de llebre en Cencibel


Xarel-Lo

Xarel-Lo









Witte druif die we veelal aantreffen in het noordoosten van Spanje. 
Xarel lo wordt vooral gebruikt voor cava wijnen. 
De normale witte wijnen die ervan gemaakt worden hebben een hoog zuurgehalte.


Pagina 9 van 9Volgende